Programma

Voor de 2023-editie van het symposium stelden we met plezier het volgende programma voor u samen:

  • TijdTitelSpreker
  • 10:30 - 11:00Inloop  20231114congreslocatie

    Met heerlijke koffie of thee en iets lekkers

  • 11:00 - 11:10Welkom door de dagvoorzitter  20231114congreslocatie

    Gerke ten Have (gem. Amsterdam en bestuurslid OVLNL)

  • 11:10 - 11:40Kennissessie 1: Nieuwe Richtlijn Tunnelverlichting 2023  20231114congreslocatie

    De NSVV heeft de richtlijn Tunnelverlichting geactualiseerd. Wat zijn de wijzigingen en hoe werkt de richtlijn? : Na het verschijnen van de Richtlijn Tunnelverlichting in 2017 zijn er diverse initiatieven ontstaan om tunnelverlichting verder te verduurzamen. Nu we bekend zijn met de toepassing van ledverlichting gaven experts aan dat ledverlichting nog verdere mogelijkheden biedt op dit vlak. Uitkomsten van praktijkonderzoeken en bureaustudies, inclusief het raadplegen van internationale richtlijnen, heeft geleid tot een aantal aanpassingen in de Richtlijn. Verder zijn uit het gebruik van de richtlijn uit 2017 ook diverse verbeterpunten en omissies naar voren gekomen die ook zijn verwerkt in de herziene richtlijn. Harry zal in zijn presentatie deze verbeteringen toelichten.

    Door Harry de Haan (Elumint) en voorzitter NSVV werkgroep Tunnelverlichting

  • 11:40 - 12:10Kennissessie 2: Onderdoorgangen verlichting en de wet natuurbescherming  20231114congreslocatie

    Bij het maken van verlichtingsontwerpen wordt uitgegaan van de eisen die de opdrachtgever stelt in het contract. Ontwerpers zijn gewend zo te werken en hebben een sterke focus op de contracteisen.
    Naast de contracteisen zijn er meestal echter ook verplichtingen vanuit de Wet natuurbescherming die rechtstreeks invloed hebben op verlichtingsontwerpen. Die worden in de praktijk vaak over het hoofd gezien omdat ze niet in contracten benoemd worden (een ieder behoort zich in Nederland immers aan de wet te houden) of ze worden pas te laat beschouwd, vaak zelfs pas als het ontwerp al gerealiseerd wordt. Victor licht de toepassing van de wet toe en toont praktijkvoorbeelden."

    Door Dr. Victor Loehr (Ecoloog /senior Eco engineer Rijkswaterstaat)

  • 12:10 - 12:20Uitreiking IGOV speldje  20231114congreslocatie

    Jaarlijks krijgt iemand die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de openbare verlichting het IGOV speldje.

  • 12:20 - 13:15Lunch  20231114congreslocatie
  • 13:15 - 13:45Kennissessie 3: Slimme verlichting en de meer kwetsbare gebruiker bij voetgangers oversteekplaatsen & Onderzoek naar kwaliteitsparameters voor het verlichten van voetgangers oversteken  20231114congreslocatie

    Deel 1: Slimme verlichting en de meer kwetsbare gebruiker bij voetgangers oversteekplaatsen. Een onderzoek voor het bepalen van de veiligheidsbeleving en ervaring van lichthinder of verblinding tijdens het oversteken bij een oversteekplaats met speciale led armaturen en interactieve smart poles met sensoren en signalering ten opzichte van de normale verlichting. De vernieuwde verlichting is interactief en connectief in de vorm van instelbare verlichtingssterkte, oplichtende zebrapaden en signaleringslicht voor het verkeer en voetganger.

    Deel 2: Onderzoek naar kwaliteitsparameters voor het verlichten van voetgangers oversteken. OVLNL , gem. Dordrecht, kon. Visio en HLDR hebben een theorie en praktijkonderzoek uitgevoerd naar lichtparameters voor een goed verliche voetgangersoversteek en een vergelijk met bestaande technische documenten Europees en nationaal.

    Door Frouck de Boer(Koninklijke Visio)/Lieke van Harteveld (HLDR consulting) en Roger v. Ratingen(Raticos)

  • 13:45 - 14:15Kennissessie 4: Voorkomen Lichthinder voor Flora en Fauna  20231114congreslocatie

    OVLNL ism Raticos stelt een paper op die uitleg en richting geeft aan de vele vragen rondom het onderwerp. Een eerste concept wordt gepresenteerd en aanwezigen bij het symposium kunnen hun eerste reactie geven.

    Door Roger van Ratingen (Raticos)

  • 14:15 - 14:45Kennissessie 5: UGR B als methode voor bepaling hinder van led armaturen  20231114congreslocatie

    UGR B is een methode die toepasbaar lijkt om de mate van hinder door led armaturen te bepalen. Wat is UGR B en hoe kun je het toepassen. Een OVLNL werkgroep is aan de slag om hier een publicatie over te maken. Nico legt het principe en de toepassing uit.

    Door Nico de Kruijter (De Kruijter Public Lighting)

  • 14:45 - 15:00Break  20231114congreslocatie

    koffie, thee en fris

  • 15:00 - 15:30Kennissessie 6: Kleur in de Openbare Verlichting  20231114congreslocatie

    OVLNL publiceert ism v. Bochove advies en Raticos een paper over gebruik van kleur in openbare verlichting. Er wordt uitleg gegeven over de verschillende kleurtoepassingen en de functie en invloed ervan. Een eerste concept wordt aan de aanwezigen gepresenteerd door Ruben.

    Door Ruben van Bochove (Van Bochove Lichtadvies)

  • 15:30 - 16:00Kennissessie 7: Hoe kunnen we de kwaliteit van openbare verlichting onderzoeken?  20231114congreslocatie

    Een veldstudie en aanpak voor het zien van obstakels in het donker in vergelijking met fietsers en automobilisten dragen voetgangers in algemene zin geen extra verlichting bij zich in het donker (zoals koplampen). Desondanks moeten ze obstakels kunnen waarnemen (fysieke veiligheid), de intentie van andere weggebruikers kunnen herkennen (sociale veiligheid) en zich kunnen oriënteren in de nabije omgeving. Omdat vooral de visuele prestaties van ouderen en mensen met een oogaandoening aanzienlijk afnemen bij slechtere lichtomstandigheden, willen we inzicht krijgen in wat voor type verlichting goed verlicht zonder overlast te veroorzaken.
    Tot nu toe zijn studies vooral uitgevoerd in laboratoria waarbij weinig rekening wordt gehouden met de variatie in verlichting en obstakelcondities die juist kenmerkend zijn voor de buitenruimte. Wij presenteren de opzet en resultaten van een veldstudie om obstakeldetectie voor voetgangers in een echte omgeving te kunnen onderzoeken."

    Door Dr. Ir. Juliette van Duijnhoven (TU/e) en Dr. Ir. Rianne Valkenburg TU/e

  • 16:00 - 16:15GLOW lichtkunst  20231114congreslocatie

    Lichtkunstwerk a|rplay, Licht en geluid zijn niet tastbaar; je hoort en ziet beiden, maar grijpen lukt niet. In a|rplay ontdek je deze twee elementen in een samenspel. De een wakkert de ander aan. Met het publiek als muzikant. Een sneak-preview op dit bijzondere lichtkunstwerk dat we naast de vele andere werken gaan zien tijdens de GLOW excursie.

    Door Philip Ross (Studio Philip Ross)

  • 16:15 - 16:45Kennissessie 8: De LUCI declaration for the future of urban lighting  20231114congreslocatie

    "De LUCI declaration for the future of urban lighting is een appèl aan politici, ambtenaren en professionals in de verlichtingssector om strategieën rond verlichting bij te sturen, rekening houdend met onder andere de klimaatveranderingen die momenteel plaats vinden, de gevolgen voor de biodiversiteit en de stedelijke opgaven waar gemeenten in meer of mindere mate voor staan. Om een toekomstbestendige verlichting te garanderen, moeten wij, de steden, onze stedelijke verlichtingsstrategieën aanpassen.""
    Deze Verklaring stelt 7 doelen voor stedelijke verlichting in de komende jaren om steden te helpen navigeren naar de toekomst."

    Door Jasmine van der Pol (programmamanager LUCI)

  • 16:45 - 17:30Afsluiting en de borrel  20231114congreslocatie
  • 17:30 - 19:30Verplaatsen naar restaurant  20231114congreslocatie
  • 19:30 - 21:30GLOW rondleiding  20231114congreslocatie

    TU/e team Ignite studenten presenteren GLOW en begeleiden de deelnemers in een excursie langs de meest aansprekende lichtkunstwerken.

    Door Team Ignite

  • 21:30 - 00:00Einde rondleiding  20231114congreslocatie

    Napraten en drankje en snack voor het huiswaarts gaan in Domusdela aangeboden door Signify

Terug naar boven