Programma

Voor de 2022-editie van het symposium stelden we met plezier het volgende programma voor u samen:

 • TijdTitelSpreker
 • 10:45 - 11:15Inloop  20221115congreslocatie

  Met heerlijke koffie of thee en iets lekkers

  Inloop

 • 11:15 - 11:30Welkom door de dagvoorzitter en de uitreiking van het IGOV speldje  20221115congreslocatie
 • 11:30 - 12:15Inclusieve stad: lichtontwerp door bewoners  20221115congreslocatie

  Niets is zo moeilijk als een beoordeling maken van een lichtontwerp. Het vraagt om verbeeldingskracht om te kunnen bedenken wat het voor jou als bewoner betekent. Mooie plaatjes vertalen zich dan ook niet altijd naar een inrichting waar mensen tevreden mee zijn.

  Dat kan anders! Geen 2D-plaatjes meer met mooie ontwerpen. Niet de ontwerper die als enige expert het ontwerp maakt. En niet langer de gebruiker die alleen zijn wensen mag vertéllen. Wel een proces waarin je het gevoel hebt op de plek te staan die je ontwerpt, waar je alle tools tot je beschikking hebt om er een plek van te maken waar jij je goed voelt. En waar je dat samendoet met andere belanghebbenden.

  Daarop richt zich dit VR-ontwerpproces: allerlei belanghebbenden samenbrengen rondom een plek, zoals een plein, een straat, een winkelcentrum, etc. Samen ontwerpen in VR en tegelijkertijd in gesprek zijn,. Waardoor je echt leert wat de ander belangrijk vindt en er wederzijds begrip ontstaat. Invloed geven op het uiteindelijke ontwerp, ook als je geen ontwerper bent. Dat leidt niet alleen tot betere lichtoplossingen, maar ook tot gedeeld eigenaarschap over de plek.

  Naast het VR-ontwerpproces vinden we het belangrijk om inzicht te geven in de beoordeling van plannen. We voegen er daarom een analyse aan toe op basis van Neurofeedback en psychologisch onderzoek. Hierdoor ontstaat inzicht in de bewuste en onbewuste beoordeling van de gemaakte ontwerpen. Door dat te bespreken met belanghebbenden kunnen eventueel andere keuzes gemaakt worden die het ontwerp ten goede komen.

  Presentatie: Ellen de Vries 

  Inclusieve stad: lichtontwerp door bewoners

 • 12:15 - 13:15Lunch  20221115congreslocatie
 • 13:15 - 14:15Architecturaal licht en lichtkunst  20221115congreslocatie

  In dit deel van het symposium laten we ons meenemen door Titia Ex en Kees van de Lagemaat.

  Titia Ex is beeldend kunstenaar en gevestigd in Amsterdam. Ex studeerde film en fotografie aan de Rijksakademie in Amsterdam en was artist-in-residence aan de Musashino Art University in Tokyo. Kunstenaar Titia Ex is de maker van tientallen spraakmakende, grootschalige lichtkunstwerken in de openbare ruimte. Licht, natuurlijke en kunstmatige, is een cruciaal aspect in het bepalen van onze omgeving. Het bepaalt het ritme, voegt een toon toe en creëert een persoonlijke ervaring. Het beïnvloedt ons, hoe we ons voelen en hoe we ons elke dag door de stad bewegen. Werken met licht in de openbare ruimte begint of eindigt niet met een fysieke vorm maar is een overdracht van energie. Het kan een ruimte uit haar anonimiteit halen, vaste patronen doorbreken en haar essentie veranderen. Het werk van Titia EX, objecten en installaties, wordt wereldwijd tentoongesteld, zoals in Londen, Berlijn, Parijs, Los Angeles, New York, Tokio, Jerusalem. En is vertegenwoordigd in collecties van instellingen zoals het Universitair Medisch Centrum Leiden, Stedelijk Museum Amsterdam en Nederlands Architectuur instituut.

  Werk van Titia Ex  is te bewonderen tijdens GLOW en zij neemt u als deelnemer van het OVL symposium mee in haar wondere wereld van licht.

  Kees van de Lagemaat is vanaf 1972 werkzaam geweest als theatertechnicus. In 1981 maakte hij zijn eerste professionele lichtontwerp “Springtime”. En in hetzelfde jaar ontwierp hij het licht voor de geruchtmakende productie “wat gebeurde er met Majakovsky”. In 1987 werd Kees van de Lagemaat zelfstandig lichtontwerper. In Kourou, Frans Guyana maakte hij voor Estec een lichtontwerp voor de inrichting van het “Musee d’Espace. In 2001 voltooide hij het lichtontwerp voor de Javabrug met meer dan 800 permanente armaturen. Hij maakte het lichtontwerp voor het Spoorwegmuseum. In 2005 ontwikkelde hij met zijn bedrijf Lichtontwerpers.nl een visie omtrent de illuminatie van bruggen binnen de Amsterdamse grachtengordel. Kees van de Lagemaat was jarenlang verbonden aan Saxion Hogeschool als docent van de HBO-opleiding Interior Design and Styling.

  Kees van de Lagemaat introduceert op dit OVL symposium de geheel nieuwe opleiding Architectural Light  van de OVLNL Academy .

  Architecturaal licht en lichtkunst

 • 14:15 - 14:45Break  20221115congreslocatie
 • 14:45 - 15:30De OVL Talkshow  20221115congreslocatie

  Tot slot van het OVL Symposium gaan we aan tafel met een aantal experts om belangrijke ontwikkelingen in het vakgebied te bespreken. Tafelheer Robbert Dijkema gaat in gesprek met:

  -          Kamiel Spoelstra (onderzoeker Nederlands Instituut voor Ecologie) over lichtvervuiling door blauw licht.

  -          Gerke ten Have (assetmanager OVL bij de gemeente Amsterdam) over bezuinigingen en samenwerken.

  -          Ruben van Bochove (coördinator OVLNL Academy) over het Fonds OVL in oprichting.

  -          Dirk Hetebrij (NSVV-commissie Lichthinder) over de Richtlijn Lichthinder tabellen en het gebruik ervan.

  Als tafelgasten schuiven verder aan: Ellen de Vries (NSVV commissie Lichthinder),  Ad Dorst (directeur Maas & Hagoort), Arthur Klink (voorzitter OVLNL) en John de Joode (voorzitter NSVV).

  De OVL Talkshow

 • 15:30 - 15:45Wrap up en opwarmer Glow Excursie  20221115congreslocatie

  Studenten van het IGNITE team van de TU/e presenteren zich en geven een toelichting op de route langs de lichtkunstwerken van GLOW die we na afloop van het symposium onder hun begeleiding gaan bezichtigen.

  Wrap up en opwarmer Glow Excursie

 • 15:45 - 17:00Netwerkborrel  20221115congreslocatie
 • 17:00 - 22:00Verplaatsen naar restaurant en GLOW-excursie (optioneel)  20221115congreslocatie
Terug naar boven