OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco op gevarieerd en geslaagd OVL symposium

Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld van de openbare verlichting werd dinsdag 12 november gelanceerd tijdens het OVL symposium, dat als thema Verdieping had en als altijd in het teken stond van kennisdelen, netwerken en een excursie.

Voor het eerst maakte een awarduitreiking deel uit van het programma van het symposium. Op de TU/e in Eindhoven kregen de gegadigden ieder in een pitch van tien minuten de ruimte om hun inzending voor de award te presenteren aan de bezoekers van het symposium. In dat publiek is jaarlijks de hele OVL-keten vertegenwoordigd, van overheden en kennisinstellingen  tot leveranciers, installateurs en adviesbureaus.

Philip Ross viel in de prijzen in de categorie ontwerp met zijn lichtontwerp voor het Kerstroosplein in Eindhoven, waarbij hij op zoek ging naar een nieuwe balans tussen de belangen van mens en dier in de stad. In zijn Lichtschetsen-project gebruikt hij een tool waarbij een lichtbeeld ontstaat dat voor de mens prettig is en waarbij tegelijkertijd de impact voor de natuur beperkt blijft of omlaag gaat.

Ook in de categorie Productinnovatie stond bij de winnende inzending de behoefte van mens en natuur centraal. Siteco GmbH-Dutch branch introduceerde met de SITECO iQ Colour-Switch een Natural Intelligence-armatuur dat voorziet in die behoefte. Key Account Manager Outdoor Tom Barneveld  noemde het armatuur dat, rekening houdend met energie, milieu en veiligheid, kan switchen tussen ingestelde lichtkleurwaarden de “op een na beste oplossing voor kunstlicht in een natuurlijke omgeving. De beste is geen licht uiteraard.”

Geertje Hazenberg reikte de awards uit namens de organisatie, die in handen is van branchevereniging OVLNL, onafhankelijk kenniscentrum voor licht en verlichting NSVV, media- en eventbedrijf Acquire en gastheer TU/e Eindhoven.
 

Kennissessies

Het symposium kende als centraal thema ‘Verdieping’ en stond weer in het teken van kennisdelen, netwerken en een GLOW-excursie. Dagvoorzitter Gerke ten Have leidde de aanwezigen door een variëteit aan kennissessies. Zo vertelde Ellen de Vries als voorzitter van de Expertgroep Lichthinder van de NSVV over het opnemen van de kleurtemperatuur in de Richtlijn Lichthinder 2025. De Vries presenteerde een concepttabel over hoe de expertgroep de kleurtemperatuur in de richtlijn wil laten opnemen.

Daaf de Kok (Licht en Donker Advies) en Lennart Yseboodt (Signify) gaven daarna een update over alles wat je moet weten over de BRL herstelbaarheid armaturen. Deze beoordelingsrichtlijn vult circulaire doelen in door het verlengen van de levensduur van een armatuur. De BRL levert hierbij handvatten voor zowel de leverancier als overheden.

In de middag ging Boris Zandstra van Dekra in zijn presentatie in op cybersecurity en openbare verlichting, een onderwerp dat niet altijd even veel aandacht krijgt. Een van de voorbeelden was de hack van de verlichting van Erasmusbrug in 2020. Een andere bedreiging voor de openbare verlichting waar aandacht aan werd besteed, is corrosie. Ad Dorst en Rutger de Jonge van Maas & Hagoort benadrukten het belang van hoogwaardige behuizing, ook in relatie tot duurzaamheid. En de mogelijkheid om hierin te leren van andere sectoren. Het duo presenteerde adviezen voor opdrachtgevers en ging vervolgens in gesprek met Toine Adams (Toine Adams Advies), en Gerwin van Rossum( Van Rossum Schilderbedrijf).

In de laatste kennissessie kwam Toine Adams opnieuw naar voren om namens het Kernteam Outdoor van NSVV met Rogier van Ratingen te vertellen over het gebruik van rekenrasters bij het opstellen van lichtberekeningen. Centraal stond de uitdaging dat de openbare ruimte niet altijd even makkelijk aan de hand van rechthoekige rekenrasters kan worden beschreven. Adams en Van Ratingen gaven advies over hoe hiermee om te gaan.
 

IGOV speld Peter van Oosterhout

Tussendoor kreeg Peter van Oosterhout van de gemeente Leiden het IGOV-speldje uitgereikt vanwege zijn jarenlange inspanningen voor de OVL en IGOV. Voorzitter Arthur Klink van OVLNL reikte het speldje uit en verhaalde onder ander over afgelopen jaar, waarin Van Oosterhout in de IGOV vrijwel tegelijk met Netwerk Maatschappij met het idee kwam om verlichtingsbeleid vanuit donkerte te schrijven. Het Platform Donkerte gaat hier een vervolg aan geven.

De dag werd afgerond met een diner en een rondleiding onder leiding van Team Ignite-studenten langs enkele lichtkunstwerken op de Eindhovense GLOW-route.
 

bekijk de presentaties

Presentatie Rekenrasters
Presentatie Hoogwaardige bescherming van armaturen voor langere levensduur
Presentatie Cybersecurity
Presentatie Richtlijnen BRL

Pitch Next Level Lightning
Pitch De Kruijter
Pitch Kerstroosplein
Pitch Noorderlichtadvies
Pitch Siteco
Pitch Sustainder
Pitch Valmont

Terug naar boven